Ecografia Doppler vasculara


Patologia vasculara  înregistrează o frecvenţă în creştere în rândul populaţiei din ţările dezvoltate. Din acest motiv, rezultă şi preocuparea noastră pentru un diagnostict prompt, complex şi corect al leziunilor vasculare.

Evaluarea Doppler vascular este o metodă sigură, neinvazivă, care nu implică riscuri, fiind, totodată, mai puţin costisitoare decât alte metode imagistice.
Spre deosebire de ecografia obişnuită, examenul Doppler oferă o gamă mult mai largă de informaţii.

Examenul Doppler vascular se incepe cu explorarea morfologica a vaselor sanguine prin  identificarea venelor si arterelor, vizualizarea pe un traseu cat mai lung a vasului supus examenului, aprecierea directiei, calibrului, pulsatilitatii, aprecierea peretilor si se contiua cu explorarea morfopatologica a proceselor supraadaugate in lumen si/sau in peretele vascular. Medicul, cu ajutorul unei sonde dedicate explorării vaselor sangvine, urmăreşte atât aspectul morfologic  cât şi funcţionarea lui. Cu ajutorul sistemul Doppler  se poate aprecia cu exactitate vitezele de circulaţie a sângelui, de-a lungul fasciculului de ultrasunete.

Clinica Medsim dispune de aparatura necesară unei diagnosticări certe şi rapide. Există atât sonde specializate, cât şi programe şi softuri specifice explorării vasculare. Examenul Doppler vascular are indicatii multiple, aceasta metoda fiind utilizata pentru diagnostic in ateroscleroza carotidiana, in patologia arteriala a membrelor inferioare: arteriopatii inflamatorii, dismetabolice, traumatice sau de compresiune arteriala,in patologia venoasa-tromboze venoase profunde si superficiale, varice si insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare.

Efecte secundare - Eco-Dopplerul vascular este un examen nedureros, a carui durata nu depaseste 60 minute, care nu necesita spitalizare si nu antreneaza vreun efect secundar.

Evaluarea Eco-Doppler este nedureroasa si o investigatie ieftina. Imaginea ecografica se obtine aplicand transductorul ce emite ultrasunete pe suprafata pielii.

EcografiaVasculara

 • Eco-Doppler artere carotide
 • Eco-Doppler aorta abdominala
 • Indice glezna-brat(IGB)
 • Eco-Doppler arterial al membrelor inferioare
 • Eco-Doppler venos al membrelor inferioare

Ce inseamna eco-Doppler carotidian?

Eco-Doppler carotidian evalueaza cele doua artere carotidiene, care sunt localizate de-o parte si de cealalta a gitului si care transporta sangele de la inima spre creier.Se obtin imagini detaliate ale acestor vase  de sange ce ajuta specialistul sa determine cu exactitate extinderea si cauza reducerii fluxului sangvin.
 

Ce inseamna eco-Doppler aorta abdominala ?

Artera aorta abdominalaeste cea mai mare artera din orga­nism.
 Evaluarea eco-Doppler a aortei abdominale  se indica, de obicei,  pentru a se masura dimensiunile ei si a se depista existenta unui  eventual anevrism. Anevrismul este o zona de dilatatie, o umflatura in peretele arterial, zona in care acesta este mai slab si se poate rupe, fenomen care, in cazul unei artere de asemenea calibru, ar avea  efecte devastatoare asupra organismului.
 Indicatii:

Ce inseamna eco-Doppler arterial al membrelor  inferioare?

Arterele sunt vase cetransporta sangele de la inima spre tesuturi. In momentul in care aportul de sange la tesuturi scade acestea sufera si sunt necesare masuri terapeutice.

Ecografia Doppler arterial poate decela cauze ale scaderii aportului sangvin cum sunt ocluziile arteriale (blocarea completa a unei artere) sau stenozele cu efect hemodinamic semnificativ (prezenta unor obstacole pe artere ce reduc cu mai mult de 50% cantitatea de sange ce ajunge la tesuturi). Cauza cea mai frecventa este ateroscleroza.
 Simptomele scaderii aportului de sange la nivelul piciorului sunt durerea si culoarea palida a pielii. Realizarea unei ecografii Doppler arterial este necesara pentru eliminarea altor cauze de durere si confirmarea diagnosticului, in vederea administrarii unui tratament adecvat.
Indicatii:

  • Persoane asimptomatice  cu factori de risc cardiovascular(hipertensiune arteriala, dislipidemie,diabet zaharat) sau cu boala cardiovasculara cunoscuta.
  • Accident ischemic tranzitor.
  • Accident vascular cerebral ischemic.
  • Pacient depistat cu suflu carotidian.
  • Preoperator de interventii cardiovasculare majore(by-pass coronarian, anevrism aortic).
  • Monitorizarea evolutiei aterosclerozei carotidiene.
  • Post operatie de endarterectomie carotidiana.
  • Persoane varstnice cu factori de risc cardiovascular(fumatori sau ex-fumatori,cu hipertensiune arteriala, dislipidemie,diabet zaharat) sau cu boala cardiovasculara cunoscuta.
  • Durere sau disconfort persistent in zona mijlocie a abdomenului sau in spate, uneori o senzatie pulsatila in abdomen.
  • Persoane  cu factori de risc cardiovascular (hipertensiune arteriala, dislipidemie,diabet zaharat) sau cu boala cardiovasculara cunoscuta
  • Claudicatie (durere in gamba sau coapsa ce apare la mers)
  • Durere in repaus la nivelul membrelor inferioare
  • Ulcer sau gangrena
  • Fumatori sau ex-fumatori

  Ce inseamna eco-Doppler  venos ?

  Venele sunt vase de sange ce transporta sangele dinspre tesuturi spre inima.
  Principala indicatie de urgenta a ecografiei Doppler venos este reprezentata de suspiciunea de tromboza venoasa profunda. In tromboza venoasa profunda unul dintre  membre(picior, mana) se umfla si devine dureros. Diagnosticul si tratamentul  in urgenta sunt necesare deoarece se complica cu embolie pulmonara, conditie ce pune viata in pericol. Ea apare in special dupa interventii chirurgicale sau dupa calatorii lungi. Rolul ecografiei este de a diferentia tromboza venoasa profunda de alte boli ce conduc la umflarea piciorului cum ar fi erizipelul sau insuficienta venoasa.

   • Persoane asimptomatice  cu factori de risc cardiovascular(hipertensiune arteriala, dislipidemie,diabet zaharat) sau cu boala cardiovasculara cunoscuta
   • Claudicatie(durere in gamba sau coapsa ce apare la mers)
   • Durere in repaus la nivelul membrelor inferioare
   • Ulcer sau gangrena
   • Evaluarea arterelor operate
  •   Ecografia Doppler venos este de asemenea necesara la persoane cu varice si insuficienta venoasa cronica ale membrelor inferioare pentru a stabili tipul de tratament recomandat.