ECOGRAFIA MEDICALA
 

Ce este ecografia medicala?

   Este o metoda de explorare imagistica medicala neinvaziva, confortabila,  neiradianta (foloseste ultrasunete), ce ofera posibilitatea de a fi efectuata si repetata ori de cate ori e nevoie, fara riscuri. Este putin costisitoare, nu necesita spitalizare sau o pregatire speciala (in majoritatea cazurilor)  si dureaza in medie 15-20 de minute.

Cui este recomandata?

    Este, adesea,  examinarea de prima intentie de practicat atat in cazul existentei unei suferinte manifestate, cat si in cazul examinarilor screening (de depistare precoce a diferitelor boli, in cazul unor factori de risc sau la anumite grupe de varsta, inainte ca boala sa se manifeste clinic).
    Ea exploreaza, frecvent, diferite organe abdominale (ficat, colecist, cai biliare, pancreas, splina, rinichi, vase de sange) sau pelviene (vezica urinara, ovar, uter, prostate), cu precizarea ca in ceea ce priveste organele tubului digestiv (stomac, intestin subtire si gros) poate aduce informatii valoroase, dar adesea e limitata si investigatia de maxima valoare este, in acest caz, examinarea endoscopica.
    Se adreseaza, deasemenea, vaselor de sange, prin metode ecografice speciale (ecografie Doppler), partilor moi la nivelul intregului corp, cutanate, subcutanate, muschilor si intr-o anumita masura articulatiilor (ex.: la nou nascut si sugarul pana la varsta de 5-6 luni se indica ca prima explorare imagistica de depistare a luxatiei congenitale de sold ecografia articulatiei coxo femurale), precum si organelor mai superficiale ale corpului (ochi, glande salivare, tiroida, san, testicul sau la sugari  transfontanelara).

Cum se realizeaza?

   Pacientul sta intins pe pat cu regiunea de interes expusa, aceasta va fi unsa cu un gel dedicat ecografiei care permite ultrasunetelor sa patrunda in corp, iar medicul examinator trece peste aceasta zona o sonda de examinare care genereaza si receptioneaza ultrasunetele emise de aparat si reflectate de structurile corpului in mod specific, urmand ca aparatul sa prelucreze din punct de vedere informatic informatiile obtinute si sa le redea pe ecran sub forma unei imagini alb-negru sau codificata color ( in cazul metodei Doppler).

Pregatirea prealabila necesara

   Adesea nu e nevoie de pregatire prealabila.
   Dar, in cazul ecografierii abdomenului e necesar ca pacientul sa nu fi mancat sau consumat lichide carbogazoase cu cel putin 6-8 ore inainte de examinare; se poate bea apa plata.
    In cazul ecografierii pelvisului e necesar cu 1 ora inainte de examinare sa fi baut 1 litru de apa plata sis a nu fi urinat in acest interval de timp astfel incat la momentul examinarii vezica urinara sa fie plina.
   In situatia in care pacientul este balonat sau pentru o mai buna evaluare a pancreasului sau vaselor intraabdominale este indicat sa luati urmatoarele medicamente: Sab Simplex sau Espumisan cate 1 lingura seara si cu 3 ore inainte de examinare si Debridat 1 cpr (100 mg)x 3 ori/ zi.
   In cazul examinarilor de urgenta ecografia se face si fara pregatire prealabila.