Endodontia | Estetica dentara | Parodontologia | Profilaxia Stomatologica | Protetica | Terapia restauratorie | Urgentele Stomatologice

 

1.Fatete dentare

 Odata accesibile  doar persoanelor  cu o stare materiala excelenta , starurilor de cinema si fotomodelelor, fatetele sunt acum o modalitate accesibila multor oameni , prin care isi pot obtine zambetul mult visat. Aceste fatete reprezinta practic o camasa de portelan, folosite in ideea de a realiza o noua suprafata frontala dintelui afectat.
Dintele ce urmeaza a fi fatetat  necesita o preparare prealabila ce consta in indepartarea prin slefuire  a stratului de smalt de pe fata lui externa. Apoi dintele astfel preparat este amprentat iar amprenta este trimisa laboratorului de tehnica dentara. Aici sunt turnate  modele ce reprezinta copii fidele ale arcadelor dentare ale pacientului  iar pe aceste modele sunt confectionate fatetele ceramice. Ulterior ele vor fi lipite  permanent de suprafata frontala a dintelui  si astfel ele pot creea o diferenta  drastica si imediata pentru zambetul cuiva sau pentru aspectul general al fetei.
 Fatetele  sunt indicate  in vederea rezolvarii unor probleme  comune cum ar fi  dinti spatiati, ciobiti, strambi, decolorati.

Avantaje:

-Fatelele de portelan creeaza un aspect firesc al danturii, datorita absentei metalului, oferind o translucenta foarte apropiata de cea a dintilor naturali.
- Pastrarea vitalitatii dentare.
- Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba niciodata culoarea.
- Timp de executie redus.
- Tehnica de realizare este netraumatizanta, slefuindu-se doar la nivelul smaltului, deci mult mai putin decat in cazul coroanelor dentare, iar fixarea lor se realizeaza cu un ciment special.

Fatetele sunt destinate sa se potriveasca fetei pacientului, personalitatii lui si, in final sa-i redea zambetul pe care, poate, nici nu a visat ca o sa-l faca sa straluceasca asa!

2.Albirea dentara

Deschide agresiv culoarea dintilor

Necesitatea:

 1. dinti pigmentati datorita alimentatiei sau medicatiei primite (tetraciclina)

Solutia:

In cazul petelor usoare solutia simpla este periajul profesional si/sau curatare cu jet de bicarbonat. Solutia extrema este folosirea subtantelor active decolorante concentrate: peroxid de hidrogen (apa oxigenata in concentratie foarte mare 35%).

Avantaje:

Imbunatatirea aspectului general a zambetului acolo unde culoarea rezultata este in concordanta cu cea a parului, a ochilor si a tenului. Nu este indicata astfel persoanelor cu tenul mai inchis sau inchis, contrastul rezultat fiind izbitor si senzatia de fals evidenta.

Dezavantaje:

In timp efectul de albire dispare dupa care este nevoie de o noua albire ceea ce duce la o noua superoxigenare a dintelui si la o noua demineralizare a lui. In final se ajunge la inlayuri si coroane pe dintii pe care s-a facut albirea. Albirea nu se poate aplica si obturatiilor sau coroanelor deja existente. In nici un caz albirea nu este indicata persoanelor sub 25 de ani datorita efectelor distructive pe termen lung.

Alternative:

Puteti avea un zambet curat si sanatos prin periaj profesional si curatare cu jet de bicarbonat (air flow) din 6 in 6 luni, previne aparitia cariilor si este total non agresiv, efiecienta maxima deoarece patrunde si in spatiile mai greu accesibile.

3. Finisaje dentare
 Refac muchiile sparte si inchid spatiile inestetice dintre dintii frontali

Necessitatea:

 1. spatiile neplacute intre dintii frontali;
 2. dinti cu muchii aspre, ciupite, fragmentate;
 3. margini rugoase sau discolorate;
 4. dinti cu discoloratii.

Solutia:

Compozitul este deosebit de estetic ce poate reface orice forma naturala a dintelui la culoarea acestuia. Acest material adaptat cu indemanare poate reconditiona orice fata sau muchie a dintelui rezolvand problema estetica si functionala creata. Materialul se aplica usor ca o pasta pe dinte iar sub actiunea lampii cu ultraviolete se durifica pastrand forma dorita.

Avantaje:

Cand este modelar cu rabdare si indemanare, acest material va atribuie un zambet natural si sanatos.

Dezavantaje:

Initial finisajul este mai putin costisitor decat un inlay sau onlay. Rezistenta si estetica in timp este limitata si va trebui inlocuita de catre un inlay sau cu de catre o coroana. Din acest motiv inlayurile sau fatetele de polisticla sau ceramica sunt mult mai convenabile ca pret pe termen lung.

Alternative:

Inlayuri sau coroane de polisticla sau metal sunt mult mai convenabile si dureaza mult mai mult, rezistenta si adaptabilitatea acestora fiind deosebita.

IMPLANTOLOGIE  DENTARA

O solutie perfecta de inlocuire a unui dinte
Necesitatea:

 1. unul sau mai multi dinti lipsa;
 2. probleme potentiale datorate migrarii dintilor spre spatiul unui dinte lipsa;
 3. probleme de estetica asociate lipsei dintilor;
 4. probleme de masticatie;
 5. solutii definitive fata de puntile dentare fixe.

Solutia:

Un implant dentar este o structura singulara ce inlocuieste radacinile unui dinte. Implantul este atasat chirurgical in osul alveolar si un dinte artificial este atasat in varful implantului, creand un aspect natural, inlocuind nedetectabil dintele. In cazul in care lipseste mai mult decat un singur dinte mai multe implanturi vor alcatui baza pe care se va sprijiri o punte fixata pe acestea. Implanturile dentare pot fi folosite pentru a sprijini o proteza totala pentru cei care nu mai au nici un dinte natural disponibil. Astfel se imbunatateste capacitatea masticatorie si se reduce riscul sau senzatia de sufocare data de protezele totale.

Avantaje:

Implanturile dentare cu dinti artificiali sunt cea mai apropiata solutie de recresterea dintilor naturali. Sunt solide, stabile si virtual nedetectabile. Inchizand spatiile libere dintre dinti, implanturile ofera o masticatie superioara si elimina problemele de ocluzie.

Dezavantaje:

Implanturile dentare sunt o adevarata opera de arta si au putine dezavantaje comparativ cu alternativa puntilor. Implanturile necesita chirugie de specialitate si timp pentru a se vindeca, si sunt initial mult mai costisitoare decat puntile fixe. Aceste dezavantaje sunt eclipsate de folosinta usoara, timpul salvat si avantajele pe termen lung ale sanatatii orale castigate.

Alternative:

Puntile sunt o alternativa slaba implanturilor dentare. Oricum, unde posibilitatile financiare sunt limitate puntile dentare sunt singura alternativa.

1.Un singur implant

Implanturile pentru un singur dinte sunt un excelent mod de a inlocui un dinte. Deoarece implanturile folosesc o radacina si o coroana artificiala, functionalitatea lor este aproape de cea a unui dinte natural.
Este foarte important de inlocuit un dinte lipsa, deoarece dintii lipsa provoaca resorbtia osului alveolar si stimuleaza dintii antagonisti sa "cada" sau sa "creasca" si pe cei alaturati sa migreze pentru a inchide spatiul lipsa. Asta creaza multe probleme de masticatie, articulatie, carii si dureri osoase.

Procedura initiala:

Implanturile moderne oseointegrate, o solutie de care beneficiaza milioane de pacienti inca din 1970, sunt compuse din doua parti: baza de titan si o coroana ce inlocuieste dintele. In prima zi de tratament baza de titan este insurubata in os. Acest lucru este facilitat de freze formatoare speciale. Titanul este considerat un material biocompatibil. Aceasta inseamna ca nu va fi respins de os si sistemul imunitar il va considera un dinte natural.
Dentistul va instala o capa temporara ce va proteja si asigura vindecarea in jurul ei conformand gingia pentru viitoarea coroana. Aspectul estetic fiind similar cu a unui dinte iesind din gingie in mod natural.

Vindecarea:

Pacientul trebuie sa isi aloce 3-6 luni pentru ca procesul de vindecare sa se incheie. Pe parcursul acestei perioade, osteoblastele (celulele osoase) cresc si inchid osul in jurul implantului. Aceasta osteointegrare confera implantului stabilitate si rezistenta.
Capele temporare asigura o buna masticatie in timpul procesului de vindecare.

Etapa finala:

Odata ce gingia si osul s-au vindecat, dentistul va inlatura capele temporare si va monta capele definitive pe bazele implanturilor. Coroanele sunt facute dintr-un material extrem de rezistent, modelat si adaptat perfect estetic si functional arcadei pacientului.
In final pacientul are un singur dinte implantat ce se potriveste perfect estetic si functional cu dintele pe care l-a inlocuit.

2.Punti pe implante:

O modalitate excelenta de a inlocuit mai multi dinti
Necesitatea:

 1. unul sau mai multi dinti lipsa;
 2. probleme potentiale datorate migrarii dintilor spre spatiul unui dinte lipsa;
 3. probleme de estetica asociate lipsei dintilor;
 4. probleme de masticatie;
 5. solutii definitive fata de puntile dentare fixe.

Puntile clasice:


O punte este o singura structura ce este in general atasata pe doi dinti stalpi ce-i incadreaza pe cei ce lipsesc. Unul sau mai multi dinti este atasat in mijlocul puntii inlocuind si inchizand spatiul lipsa.
Dezavantajele putilor clasice este ca pentru un dinte lipsa trebuiesc preparati inca 2 dinti sanatosi.

Puntile pe implante:

Puntile pe implanturi pot fi atasate direct pe implante fara a folosi sprijinul dintilor adiacenti. Aceasta insemana ca dentistul nu trebuie sa mai inlature tesut dentar sanatos si da posibilitatea acestuia sa refaca prin punti arcade ce nu ar fi putut fi reconstruite cu punti clasice.
Implanturile ofera o stabilitate crescuta puntilor fiind acorate mult mai stabil creand o radacina falsa.

Avantaje:

Spre deosebire de punti, o punte fixata pe implanturi nu se decimenteaza niciodata. Este foarte stabila in gura si rezista functional foarte apropiat de dintii natural. Inchizand spatiile dintre dinti se opreste migrarea acestora, imbunatateste capacitatea masticatorie si inlatura problemele de ocluzie si economiseste bani ce pot fi folositi pentru un alt tratament stomatologic.

Dezavantaje:

Puntile fixate pe implante sunt restaurari excelente si au putine dezavantaje. Sunt foarte rezistente dar necesita un control periodic pana la acceptarea totala de catre organism.

Alternative:

Cele mai simple alternative sunt puntile fixe clasice si protezele partiale.

3.Proteze pe implanturi

Necesitatea:

 1. unii sau toti dintii lipsesc;
 2. masticatie defectuoasa;
 3. aspect disgratios general al fetei dat de lipsa dintilor;
 4. migrarea dintilor si pierderea lor datorate migrarii;
 5. cresterea incarcarii masticatorii excesiv pe dintii ramasi.

Proteza clasica:

O proteza clasica inlocuieste dintii lipsa si tesuturile adiacente. Este fabricata din rasina acrilica, uneori in combinatie cu diferite metale. Proteza totala inlocuieste toata arcada dentara si se fixeaza direct pe gingie sustinuta de oasele maxilare. Protezele partiale ocupa spatiile create de dintii lipsa, sprijinandu-se partial pe gingii si partial pe dintii ramasi.
Protezele nu sunt atasate de nimic altceva fiind fixate doar de succiunea protezei cu campul protetic. Aceasta insemana ca proteza poate fi dislocata in timpul miscarilor masticatorii, pacientul facand o selectie clara a alimentelor ce pot fi masticate si care nu.

Protezele si implantele:

Din fericire protezele pe implante pot fi atasate pe acestea marind capacitatea masticatorie. Ca un beneficiu adaugat, protezele pe implanturi elimina posibilitatea distructiei osoase ca cea de sub protezele clasice.
Protezele atasate pe implante ofera sprijin buzelor si obrajilor pe acestea, creand un aspect natural si tineresc celor ce le poarta. Fonatia, masticatia, inghitirea, estetica si increderea in sine sunt deasemenea crescute de faptul ca protezele sunt atasate ferm si sigur pe arcadele dentare.

Dezavantajele:

Protezele atasate pe implante tot trebuiesc inlaturate pentru igienizare. Chiar si asa sunt mult mai sigure decat protezele clasice si nu se pot bloca cand se consuma alimente lipicioase.