Indicele glezna-brat (IGB) este o metoda rapida, noninvaziva, de a diagnostica boala arteriala periferica, o afectiune ce presupune ingustarea sau blocarea fluxului sanguin la nivelul arterelor periferice (membre superioare sau inferioare). 

Persoanele cu arteriopatie prezinta un risc crescut de a suferi infarct miocardic, accident vascular cerebral, dar si de a avea o circulatie slaba sau dureri de picioare. Prin urmare, riscul de dedes in randul acestor persoane este mai mare si este extrem de important ca afectiunea sa fie depistata din timp.

Indicele glezna-brat compara tensiunea arteriala de la glezna cu tensiunea arteriala de la brat. Un rezultat mai mic de valorile normale ale indicelui glezna-brat (1,0 – 1,4) poate indica ingustarea sau blocarea arterelor la nivelul picioarelor, crescand riscul de probleme circulatorii, conducand astfel la boli de inima sau accident vascular cerebral.

Cand ai nevoie de indicele glezna-brat (IGB)?

Medicul iti va recomanda investigatia daca ai peste 50 de ani si ai unul dintre urmatorii factori de risc pentru boala arteriala periferica:
•    Fumat
•    Diabet zaharat
•    Hipertensiune arteriala
•    Hipercolesterolemie
•    Claudicatie intermitenta - durere, senzatie de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar in timpul activitatilor precum plimbatul sau urcatul scarilor.

Indicele glezna-brat este uneori recomandat ca parte a unei serii de trei teste, inclusiv ecografia de carotida si ecografia abdominala, pentru a evalua arterele.

Pregatirea pentru indicele glezna-brat (IGB)

In general, nu trebuie urmate instructiuni speciale inainte de realizarea acestei investigatii. Este posibil sa fie nevoie sa porti haine largi, confortabile, pentru a permite tehnicianului plasarea cu usurinta a tensiometrului pe glezna si pe partea superioara a bratului.

Cum se realizeaza indicele glezna-brat (IGB)?

Indicele glezna-brat este un test nedureros, dureazacateva minute si este similar cu masurarea tensiunii arteriale in cabinetul medicului de familie. Este posibil sa simti o oarecare presiune pe brat sau glezna candmansetele se umfla.

In timpul testului, medicul  te va ruga sa te intinzi pe spate, pentru a-ti putea masura tensiunea arteriala din ambele brate si de la nivelul ambelor glezne cu ajutorul mansetelorgonflabile a unui dispozitiv special

Astfel, valoarea IGB sub 0,9 indica prezenta bolii vasculare. Valoare IGB sub 0,5 arata ca circulatia la picioare este insuficienta si ca piciorul respectiv este in pericol de amputatie. In aceasta situatie medicul va va indica analize suplimentare pentru a stabili posiblitatile de refacere a circulatiei. La unii pacienti peretii arterelor devin duri in urma depunerii de calciu, astfel incat tensiunea arteriala la picioare este mai mare decat cea de la mana. Prin urmare si in cazul in care IGB este mai mare de 1,4 vorbim de boala vasculara.

Indicele glezna – brat e o  sunt masuratoare generala, care diagnosticheaza cu o precizie de 98% boala arteriala, dar nu pot localiza in ce zona a piciorului se afla ingustarea vaselor.