Interventii chirurgicale principale efectuate in clinica noastra:

 Artroscopia genunchiului – este o interventie chirurgicala minim invaziva, efectuata sub control video. Ea se adreseaza pacientilor cu leziuni traumatice sau degenerative ale meniscurilor, ligamentelor, cartilajului articular si membranei sinoviale. Se desfasoara in rahianestezie, interventia are loc dimineata, dureaza de regula intre 30-45 min, pacientul se poate mobiliza singur la 2-3 ore dupa terminarea interventiei si poate pleca acasa in decursul dupa-amiezii pe propriile picioare. Durerile postoperatorii sunt minime si pot fi tratate cu medicamente antialgice uzuale administrate oral.

Corectia diformitatilor antepiciorului – se realizeaza prin mai multe tehnici chirurgicale care se adreseaza partilor moi sau elementelor osoase.

Halucele valg – cea mai comuna diformitate a antepiciorului, poate fi tratata chirurgical prin:

-Tehnici de parti moi care implica in principal rezectia „montului” si sutura in tensiune a capsulei articulare. Se desfasoara in rahianestezie, dureaza de regula 30 min / picior, pot fi operate ambele picioare in acelasi timp, pacientul se poate mobiliza singur la 2-3 ore dupa terminarea interventiei si poate pleca acasa in decursul dupa-amiezii pe propriile picioare. Durerile postoperatorii sunt minime si pot fi tratate cu medicamente antialgice uzuale administrate oral.
Avantajele metodei sunt ca permite efectuarea operatiei la ambele picioare in acelasi timp si nu necesita imobilizare sau incaltaminte speciala.
Dezavantajul principal este dat de recidiva sau calitatea medie a corectiei, motiv pentru care este recomandata la varstnici, pacienti care presteaza munci fizice grele, pacienti cu boli asociate (cardiovasculare, diabet zaharat, etc.) sau daca au fost contraindicate alte tipuri de interventii.

-Tehnici care implica sectiuni osoase (osteotomii) sunt tehnici chirurgicale moderne care realizeaza corectia diformitatilor prin modificarea formei oaselor si fixarea acestora, de regula, cu suruburi canulate din titan. Se desfasoara in rahianestezie, dureaza de regula 45 min, pacientul se poate mobiliza singur la 2-3 ore dupa terminarea interventiei si poate pleca acasa in decursul dupa-amiezii pe propriile picioare. Durerile postoperatorii sunt minime si pot fi tratate cu medicamente antialgice uzuale administrate oral.
Avantajele metodei sunt ca permite realizarea unor corectii mari, riscurile de recidiva sunt mici in comparatie cu metoda anterioara.
Dezavantajul principal consta in faptul ca se poate opera doar un picior odata, iar pacientul poarta o gheta speciala o luna dupa operatie.
Se recomanda in general la pacienti tineri, fara boli asociate, care nu practica munca fizica grea si nu stau timp indelungat in picioare.

Ecografia musculoscheletala este o metoda diagnostica a patologiei sistemului osteoarticular de ultima generatie, care utilizeaza ultrasunetele. Avantajul principal al metodei este ca nu are nici un efect advers asupra pacientului si nici o contraindicatie, fiind o metoda noninvaziva. Deasemenea, examinarea se poate efectua in dinamica, vizualizandu-se in timp real functionarea structurilor musculare si tendinoase. Ecografia musculoscheletala poate fi folosita in scop interventional, astfel ca se pot efectua punctii si infiltratii articulare sau extraarticulare si biopsii sub control ecografic in timp real.