Endodontia | Estetica dentara | Parodontologia | Profilaxia Stomatologica | Protetica | Terapia restauratorie | Urgentele Stomatologice

 

1.Fatete dentare

 Aceste fatete reprezinta practic o camasa de portelan, folosite in ideea de a realiza o noua suprafata frontala dintelui afectat.
Dintele ce urmeaza a fi fatetat  necesita o preparare prealabila ce consta in indepartarea prin slefuire  a stratului de smalt de pe fata lui externa. Apoi dintele astfel preparat este amprentat iar amprenta este trimisa laboratorului de tehnica dentara. Aici sunt turnate  modele ce reprezinta copii fidele ale arcadelor dentare ale pacientului  iar pe aceste modele sunt confectionate fatetele ceramice. Ulterior ele vor fi lipite  permanent de suprafata frontala a dintelui  si astfel ele pot creea o diferenta  drastica si imediata pentru zambetul cuiva sau pentru aspectul general al fetei.
 Fatetele  sunt indicate  in vederea rezolvarii unor probleme  comune cum ar fi  dinti spatiati, ciobiti, strambi, decolorati.

2.Coroanele
Protejeaza si restaureaza dintii distrusi sau fracturati.
Necesitatea:

  1. dinti cu distructie mare;
  2. dintii fracturati in sens orizontal;
  3. protejarea si consolidarea dintilor.

Solutia:
O coroana acopera dintele si il reface la forma si dimensiunea initiala. Caria este indepartata si curatata din structura dentara si cu un material de amprentare extrem de fidel este inregistrata cavitatea sau suprafata preparata. Acest mulaj este folosit pentru a crea un model tridimensional al arcadelor dentare iar tehnicianul dentar va crea o coroana estetica de polisticla, ceramica sau compozit de culoarea dintilor pacientului. Coroana este apoi cimentata in suprafata sau pe dintele preparat.

Avantaje:
Coroanele sunt incredibil de rezistente datorita materialului si a procesului de fabricatie folosit de laborator. Ele protejeaza si consolideaza structura dentara ramasa. In mainile unui dentist profesionist, o coroana se va adapta perfect marginal pe structura dintelui, facand imposibila delimitarea intre dintele natural si cel artificial. Aceasta va face imposibila aparitia cariilor secundare sub lucrarea dentara.
Coroana trebuie asezata inainte ca dintele sa devina atat de deteriorat incat sa se fractureze. In acest mod se evita in viitorul apropiat costul expensiv al terapiei canalelor radiculare. Se previne si posibilitatea ca dintele fracturat sa fie extras si inlocuit printr-o punte sau implant.

Dezavantaje:
Coroanele sunt restaurari perfecte si au putine dezavantaje. Sunt foarte sigure, singura diferenta este rezistenta diferita la uzura a materialului: polisticla, ceramica, compozit, acrilat in ordine valorica descrescatoare.
Ocazional, un dinte necesita tratamentul canalelor radiculare dupa ce au fost acoperiti de coroane. Asta indica faptul ca interiorul dintelui era deja infectat si ar fi avut nevoie de tratament de canal oricum.

Alternative:
In eventualitatea unui dinte atat de deteriorat incat trebuie extras, cea mai buna alternativa a unei coroane este puntea sau implantul pentru a reface dintele lipsa.

 
2. Coroane integral ceramice

Coroana integral ceramicaCoroanele de ceramica integrala reprezinta o varianta extinsa a fatetelor ceramice (portelan) care imbraca dintele in totalitate. Ca si in cazul fatetelor, obtinem o schimbare esentiala a expresiei faciale si se poate modifica linia surasului, culoarea si  forma dintilor. Acestea sunt realizate din ceramica de inalta calitate si sunt aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Noile tehnici de cimentare adeziva ofera o calitate si o rezistenta deosebita legaturii dintre coroana ceramica si dintele slefuit.
Avantaje:
Neavind suport metalic,coroana ceramica ofera o estetica superioara si previne o eventuala reactie alergica a pacientului la metal. Acest tip de restaurare coronara se poate individualiza pentru un aspect mult mai natural.
 Pentru refacerea dintilor posteriori cu distructie coronara partiala  se poate apela la un alt tip de restaurare fizionomica- incrustatia din ceramica, care se plaseaza in interiorul unei cavitati preparate in dinte, refacind conturul dintelui. Nici acest tip de restaurare  nu are suport metalic si are caracteristici fizionomice deosebite.
 

 Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconium

dsa

dsa

 Zirconiul devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare. Oxidul de zirconiu este un material  foarte rezistent (alb potrivit culorii dintilor) utilizat de exemplu in medicina generala si pentru proteze de sold. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea  a dintilor naturali.

Avantaje:


- estetice: datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana ceramica din oxid de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane ceramice din zirconiu sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali, inca un motiv pentru care oxidul de zirconiu este solicitat de orice clinica stomatologica din lume care se respecta.
 - o alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul(dunga)cenusie din jurul marginii coroanelor dentare metalo-ceramice nu mai apar.
 - de asemenea lipseste gustul metalic atat de deranjant.
 - coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.
- riscul de alergie in cazul zirconiului (dintilor din zirconiu) este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert.
 - zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare.


Precizia lucrarii ceramice din zirconiu este garantata de realizarea structuri interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adapatarii extrem de precise a coroanelor ceramice de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.

Tehnologia sofisticata utilizata pentru ralizarea danturii de portelan pe suport de oxid de zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump fac ca pretul unei coroane ceramice de acest tip sa fie ridicat.

 3.Puntile fixe

O modalitate perfecta de a inlocui dintii lipsa

Necesitatea:

  1. lipsa unui sau mai multor dinti;
  2. potentiale problemele de masticatie sau articulatie;
  3. ridarea fetei datorita absentei dintilor;
  4. imbunatatirea unitatilor masticatorii;
  5. restaurare protetica fixa si nu proteza mobila.

Solutia:

O punte este o singura structura ce este in general atasata pe doi dinti stalpi care ii incadreaza pe cei care lipsesc. Unul sau mai multi dinti este atasat in mijlocul puntii inlocuind si inchizand spatiul lipsa. Dintii stalpi sunt preparati pentru coroane (vezi coroane) si cu un material de mare fidelitate este amprentata intreaga zona. Aceasta amprenta este folosita pt a crea o punte de polisticla sau ceramica in laboratoarele de specialitate. Apoi puntea este cimentata pe suprafetele preparate ale dintilor stalpi, creeand efectiv senzatia unor dinti naturali.
In unele cazuri, o rasina speciala aplicata pe dinti ofera si o fixare chimica intre dinte si punte.
Puntile cu suport metalic (pt portelan, compozit sau acrilat) sunt acoperite partial sau total si de o componenta fizionomica de culoarea dintilor.

Avantaje:

Spre deosebire de proteze puntile dentare nu sunt mobile si inlaturate periodic. Sunt stabile in cavitatea bucala si functioneaza in mod similar cu dintii inlocuiti. Inchizand bresa edentata (spatiul lipsa) se opreste migrarea dintilor limitanti spre aceasta, o punte fixa este o investitie de durtata, asigurand o masticatie buna, inlatura problemele de articulatie si economiseste banii ce ar putea fi folositi pt alte tratamente dentare.

Dezavantage:

Puntile fixe sunt restaurarari excelente si au putine dezavantaje. Sunt foarte durabile, dar dupa o perioada de timp este necesar sa fie recimentate in caz ca sunt cu suport metalic (metalo-ceramice, metalo-compozite sau metalo-acrilice).

Alternative:

In cazul in care o punte nu este absolut necesara (un singur dinte lipsa), alternativa este un implant sau proteza Kemeney . In cazul in care distructiile sunt de intinderi mari alternativa este proteza scheletata iar in ultima instanta protezare mobila cu proteza partiala.